Peter Goudswaard

www.petergoudswaard.nl

The Big Easy

 

 

 


Vloek Ruby 2011


Tijdelijke Samenscholing - the Big Easy

Deze zomer speelt Tijdelijke Samenscholing de muziektheatervoorstelling The Big Easy op locatie onder de Van Brienenoordbrug tijdens Operadagen Rotterdam en tijdens het Oerol Festival.

New Orleans, ook wel The Big Easy genoemd, is de stad van de jazz, van Second Line Parades, Mardi Gras, Soul Food, Gumbo en Jambalaya. Maar ook de stad van Katrina, van armoede, van criminaliteit en ongelijkheid.

Negen jaar nadat orkaan Katrina de stad verwoestte reisde Tijdelijke Samenscholing voor twee maanden af naar de geboorteplaats van de jazz. Welke rol speelt muziek in het huidige New Orleans? Hoe hebben de stad en de muziektraditie zich hersteld van de verwoestende storm, nu bijna tien jaar geleden? En in hoeverre krijg je als buitenstaander grip op een geschiedenis die zo complex en beladen is als die van New Orleans?

The Big Easy is een muziektheatervoorstelling en een concert ineen. Op een exclusieve locatie bereidt een band zich voor op de slotceremonie van Vette Dinsdag. Maar voor er gespeeld wordt, moet een aantal verhalen verteld worden. Verhalen over identiteit, verlies en verlangen. Daarna nemen de acteurs en muzikanten je mee in een muzikale straatparade, zoals die alleen in New Orleans bestaat, een ritueel waarbij de hele stad uitloopt, meedanst en het leven viert en bezweert.

Tijdelijke Samenscholing was in New Orleans via het artist-in-residence-project Deltaworkers. Dit artistieke programma maakt het mogelijk voor Europese artiesten in diverse disciplines om een maand in New Orleans te verblijven en nieuw werk te creëren.

Tijdens Operadagen Rotterdam speelt de voorstelling onder de Van Brienenoordbrug, ter hoogte van Bovenstraat 131 in Rotterdam. Er rijdt een pendelbus vanaf de Rotterdamse Schouwburg naar de locatie. Maak het New Orleans-gevoel compleet en geniet voorafgaand aan de voorstelling van Soul Food met invloeden uit de Creoolse keuken door Street Food BBQ.

concept & regie & spel: Tijdelijke Samenscholing (Michiel Bakker, Carole van Ditzhuyzen, Stan Vreeken)
muziek: Stan Vreeken (zang, compositie), Jasper Slijderink (piano), Kees Dijkstra (bas), Jelle Huiberts (drums), Gijs Batelaan (gitaar), Efe Erdem (trombone/trompet)
dramaturgie en lichtontwerp: Matthias de Koning
techniek: Peter Goudswaard
productieleiding: Nienke van Wijk
productie: Productiehuis Rotterdam


“The Big Easy is een rauwe voorstelling in de beste betekenis van dat woord. Je gaat ervan rillen. En je wilt steeds meer. De kou kruipt in je lijf. Zij daar, tussen ons in, ze verwarmen onze bloedbanen met muziek die gaat tintelen als de afdronk van heftig vuurwater. De finale is een keelsnoerend goeie vertelling over een ritueel in een rodeo-arena. Daarna loopt de voorstelling letterlijk bij ons weg, onderweg naar een galm van eeuwigheid. Dead Man Walking.In de bus terug naar de binnenstad zeggen we rillend en stamelend tegen elkaar dat we iets ongelofelijks hebben meegemaakt.” – De Groene Amsterdammer


"In oktober vorig jaar verbleven leden van Tijdelijke Samenscholing in New Orleans. „De zuidelijkste stad van de Verenigde Staten”, aldus Carole van Ditzhuyzen. „Not true”, zegt Michiel Bakker. „De noordelijkste stad van the Caribean.” In sneltreinvaart vertellen de twee over hun kennismaking met de stad, de muziek en de inwoners, die in 2005 werden getroffen door orkaan Katrina. Geweld, mysterie en voodoo, feiten of leugens. De broeierige swamps geven hun geheimen niet zomaar prijs. The Big Easy helemaal niet zo idyllisch als de stad op het eerste gezicht lijkt. „Er is geen staat in de VS met zoveel gevangenen als Louisiana.” Afwisselend in Amerikaans en Nederlands buitelen de anekdotes over elkaar.

De twee beginnen met a story over een barkeeper, die laat op een regenachtige avond onderdak biedt aan een vrouw. „Dressed to kill.” De volgende morgen ligt ze vermoord in zijn kamer en heeft hij bloed aan zijn handen. Hij bekent schuld, maar verklaart: „Het kwam door voodoo. What would you do. En door loneliness, poverty.”

Componist en zanger Stan Vreeken en de muzikanten pakken dit verhaal van de barman en vrouw in rode jurk op. Door de teksten en een opsomming van feiten over de stad, de jazz, criminaliteit en discriminatie weven zij zeven stevige nummers, soms slepend dan weer jazzy met een stampend ritme.

„Er zit een barman in Angola State Prison. Hij hoort bijna bij de Million dollar club: na dertig jaar gevangenisstraf heeft het de staat een miljoen dollar gekost om hem vast te houden.”
„Er zit een barman in Angola State Prison. Hij hoort bijna bij de Million dollar club: na dertig jaar gevangenisstraf heeft het de staat een miljoen dollar gekost om hem vast te houden.”

Al die elementen, waar of onwaar dragen bij aan de verwarring die de makers voelden in deze bijzondere stad. Het duizelt je na een tijdje. Maar het is heerlijk je te laten meevoeren op de stroom. In de zon met die zompige jazz in je oren, waan je je in de moerassen van de zuidelijke staten."

Gitte Brugman -Leeuwarder Courant


Big Easy

Big Easy

Big Easy


Big Easy Oerol


Big Easy Oerol


CD

Te Koop!

Live registratie Brienenoordbrug Rotterdam
Recording, Mixing & Mastering door Peter Goudswaard

www.productiehuisrotterdam.nl/nieuws/nu-te-koop-cd-the-big-easy

https://soundcloud.com/user-888008126/sets/the-big-easy


terug naar boven

All rights reserved © 2015 www.petergoudswaard.nl