Peter Goudswaard

www.petergoudswaard.nl

Negerzoenen

 

 

 


berini's negezoenen


"Negerzoenen"

Met: Marjolein Meijers en Hans Kemeling
Tekst: Dick van den Heuvel
Eindregie: Pieter Bouman
Muzikanten: Izak Boom en Walter Kuipers
Geluid: Peter Goudswaard
Licht en lichtontwerp: John Bouwer

Speelperiode: september 1999 t/m december 2000


'Van een schuifdeurennummertje in melige jaren-vijftig-stijl hebben de Berini's zich in vijftien jaar ontwikkeld tot een duo met een volstrekt eigen genre. Ze maken een kruising tussen cabaret en toneel waarin telkens hetzelfde echtpaar uit een Rotterdamse volkswijk de hoofdrol spelen. En steeds vaker fungeren deze Annie en Harrie als commentatoren op de buitenwereld. Hun wijk verandert, hun stad ook, en zij krijgen hoe langer hoe meer reliëf .

Negerzoenen, geschreven door Dick van den Heuvel, is een hybride voorstelling omdat de toneelhandeling volgens hun vaste procédé wordt doorbroken door liedjes. Dan rolt Marjolein Meijers haar staande bas op wieltjes naar voren, terwijl Hans Kemeling iets vindt om het ritme op te slaan en hun twee gastmuzikanten (Walter Kuipers en Izak Boom) op viool, mandoline, trekzak en gitaar een smeuïg potje country of folk meespelen.

Soms gaat dat ten koste van de doodsangsten die Annie uitstaat bij de gedachte dat haar 'zoon' nog niet thuis is. Maar mooi zijn die liedjes vaak wel. En de intrige blijft tenslotte toch intact. Annie en Harrie slaan zich met hun tragikomische dialogen en hun geheel eigen logica dapper door de moderne tijd heen. "Je mag niet discrimineren Harrie", zegt Annie als haar man tegenwerpt dat een Antilliaan niet betrokken kan zijn bij relletjes met Marokkaanse jongeren. Antillianen, Marokkanen, da's één pot nat".

Maar in de slotscène is het Harrie die hoog spel speelt; dan is het spannender en stiller dan het ooit bij de Berini's is geweest.' -
NRC Handelsblad 10-12-1999 Henk van Gelder

negerzoenen


CD "Zoenen"

Hi ha  
Mijn oude thuis  
De oude stad  
Sarah en Thomas  
Kentucky waltz  
Net als vroeger  
Laatste glas  
Oliebollen  
Gekke Marie  
10  Wanneer is het avond  
11  Slapen gaan  
12  Harrie's entrance  
13  Ons best gedaan  
14  La sentine a tourna  
15  Omdat mijn hart het nog niet kent

De muziek op deze cd komt uit de theatervoorstelling Negerzoenen.
Al spelend met elkaar zijn De Berini's tot een nieuw uniek geluid gekomen. Zij hebben ernaar gestreefd de muziek zo puur mogelijk in één keer op te nemen, zonder deze te bederven door onnodig gepolijste of lelijke arrangementen.

Dankzij de samenwerking met Walter Kuiper en Izak Boom wordt deze cd door sommigen tot de beste Berini cd tot nu toe bestempeld!

Opgenomen en uitgemixt bij A.B. Geluidstechniek door Arnold Bastiaanse en Peter Goudswaard.


terug naar boven

All rights reserved © 2015 www.petergoudswaard.nl